spaunan-kallioilla

Spaunan Kallioilla

Ympäristötaiteen tapahtuma Kustavissa 6.6.-28.8.2022

Spaunan Kallioilla on ympäristötaiteen ja paikkasidonnaisen taiteen tapahtuma keskellä kauneinta saaristoa, Kustavissa Vartsalan saaressa 6.6.-28.8.2022. Spaunan Kallioilla -tapahtuma levittäytyy reilun kilometrin pituiselle Vuosnaisten luontopolun kalliolle ja metsiin.

Spaunan Kallioilla on auki koko kesän 24/7, jolloin yleisöllä on mahdollisuus perehtyä ainutlaatuiseen saaristoluontoon samalla tutustuen ympäristön ehdoilla tehtyyn nykytaiteeseen. Jokainen teos käsittelee omalla tavallaan luonnon monimuotoisuutta, ympäröivää ympäristöä ja tämänhetkistä ilmastokriisiä.

Vuonna 2022 ensimmäistä kertaa järjestettävän Spaunan Kallioilla -tapahtuman kutsutaiteilijoina nähdään Johanna Sinkkonen, Andrei Bakharev ja työryhmä Antti Kulmala & Joni Pohjankettu. Luvassa on metalli-, puu- sekä valo- ja mediataideteoksia.

Lämpimästi tervetuloa Spaunan Kallioilla -tapahtuman avajaisiin torstaina 2.6.2022 klo 17. Paikan päällä tavattavissa on tapahtuman taiteilijat, jotka kertovat teoksistaan ja niiden synnystä. Luvassa on myös Spaunan keittiön maineikasta purtavaa!

On the Rocks of Spauna - Environmental Art event in Kustavi

On the Rocks of Spauna (Spaunan Kallioilla) is an environmental art and site-specific art event in the island of Vartsala, Kustavi. On the Rocks of Spauna spreads over the rocks and forests of the Vuosnainen nature trail, a beautiful one kilometer long path in the middle of the Finnish archipelago.

On the Rocks of Spauna is open 24/7 throughout the summer. The event invites people to take part of the unique nature of the archipelago while experiencing contemporary art that has been created to interact with the environment. Each work deals in its own way with biodiversity, the surrounding environment and the current climate crisis.

On the Rocks of Spauna’s first invited artists for the year 2022 are Johanna Sinkkonen, Andrei Bakharev and art group Antti Kulmala & Joni Pohjankettu.

Taiteilijat ja teokset 2022

Johanna Sinkkonen | Armadillo -The little armoured one-

Armadillo on aavikkomobiili apokalyptisestä tulevaisuudesta. Armadillo ei pidä ilmastonmuutoksesta, sen sijaan hän tykkää hyönteisten napostelusta ja suosittelee tätä ihmisillekin. Kovan kuorensa alla Armadillo on herkkis - the little armoured one. Jo pelkällä olemassaolollaan hän muistuttaa meille, että meidän tulee pitää huolta luonnon monimuotoisuudesta. Armadillo on rakennettu vanhan muokatun puolikkaan auton ympärille kierrätys- ja ylijäämämateriaalista mm. hitsatusta ja muokatusta teräksestä ja nahasta. Teos tilattiin alunperin 2019 Ruisrockiin ja kesällä 2020 Armadillo kävi nauttimassa Korppoon ympäristötaidetapahtuma Paljasjalkapolusta.

Johanna Sinkkonen (s.1983) on turkulainen monialainen kuvataiteilija, joka yhdistää työskentelyssään menetelmiä yhteisö-, paikkasidonnaisesta ja mediataiteesta. Sinkkosen töitä on ollut monilla eri festivaaleilla ja näyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomailla.

Andrei Bakharev | Kaste

Kaste on  makean veden lampi, allas joka on veistetty puusta ja sellaisena se lopulta hajoaa ja palauttaa puun varastoimat ravinteet takaisin luontoon. Teos itsessään edistää luonnon monimuotoisuutta tarjoamalla juomavettä eläimille, hyönteisille ja linnuille. Idea teoksesta syntyi, kuin Bakharev näki monien lintujen ja eläinten kärsivän janosta kuumina kesinä. Teoksen muoto on yhdistelmä perinteistä veneen muotoa ja terälehteä.

Andrei Bakharev (s.1981) on turkulainen kuvanveistäjä, syntyisin Pietarista. Bakharev tekee monialaisesti taidetta eri projekteissa päämateriaalinaan puu, jota hän työstää perinne menetelmin. Hänen töitä on ollut esillä monissa eri näyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomailla.

Antti Kulmala & Joni Pohjankettu | Pirstale

Pirstale taittaa nähtäväksemme pienen palan toista ulottuvuutta, jossa ilmastonmuutos on vaikuttanut 2080-luvun saariston herkkään luontoon. Todellisuuden vinouma näyttää katsojalleen yhden sirpaleen siitä, miltä Suomen kesä voi näyttää silloin, kun nykyiset nuoret aikuiset ovat kiikkustuolissa. Tarkkaavainen voi myös kuulla katkelmia siitä, miltä tulevat vuodet kuulostavat.  Teos yhdistää kuvanveistoa, valosuunnittelua ja äänisuunnittelua. Pirstale on mukaelma Antti Kulmalan eri näyttelyitä kiertäneestä Dimension X -teoksesta, joka on sovitettu saariston kesään ja luontoon. Spaunan Kallioilla on uuden teoksen esikoisesitys.


Antti Kulmala (s. 1980) on turkulainen monipuolinen valotaiteilija, joka on erikoistunut julkisten tilojen valoteoksiin. Viimeisinä vuosina Kulmala on keskittynyt erityisesti julkisten tilojen valoteoksiin yhdessä Kari Kolan kanssa ja heiltä on nähty teoksia sekä Suomessa että ulkomailla.

Joni Pohjankettu (s.1991) on kustavilainen äänisuunnittelija. Pohjankettu on työskennellyt yli 10 vuotta videoiden, äänen ja valon kanssa niin videotuotannossa, teatterissa kuin sirkuksessa.

Spaunan Kallioilla -tapahtuman mahdollistaa Kustavin kunta,  A.T. Mattilan säätiö, TAIKE ja 24rent. Spaunan Kallioilla -tapahtuman toteuttaa Fimbul Taiteilijatalo ry. Tuottajana ja kuraattorina toimii turkulainen kuvataiteilija ja tuottaja Johanna Sinkkonen.

Vuosnaisten luontopolku lähtee Vartsalan lauttasataman vierestä, ravintola Spaunan pihalta. Luontopolku kulkee pääasiassa rantakallioilla ja jonkun matkaa myös metsämaastossa. Huomioitavaa on, että reitti ei sovellu liikuntaesteisille eikä lastenrattaille. Sateella rantakalliot ovat erittäin liukkaita, jolloin liikkuminen reitillä vaatii erityistä tarkkaavaisuutta.


YHTEYSTIEDOT

Spaunan Kallioilla
Vuosnaisten luontopolku
Vuosnaistentie 617, 23360 Kustavi

https://spauna.fi/fi/
https://www.instagram.com/spaunankallioilla/
https://www.facebook.com/SpaunanKallioilla

LISÄTIETOJA

Johanna Sinkkonen | Tuottaja, Fimbul Taiteilijatalo ry
johanna.sinkkonen@gmail.com

fimbul
kustavi
rent
taiteen
spauna